Duits Engels
Logo SIEDH

TIMMERWERKPLAATS 'DE JUFFER' & DROOGSCHUUR

Houtverwerken en houtbewerken vindt al sinds mensenheugenis plaats in kleinere of grotere timmerwerkplaatsen. In de buurt van houtzaagmolen bevonden zich in het verleden veel soorten houtverwerkingsbedrijven als bijvoorbeeld scheepswerven, wagenmakerijen, meubelmakerijen etc.. In veel van die werkplaatsen werd deels ambachtelijk maar ook reeds op industriƫle manier gewerkt.

Langs het brede hoofdpad bevindt zich timmerwerkplaats 'De Juffer'. Een houten gebouw in 19e eeuwse Zaanse stijl. In dit gebouw is een modern geoutilleerde timmerwerkplaats gevestigd. Deze werkplaats is bedoeld om jonge mensen op te leiden tot ambachtelijk timmerman met een specialisatie naar restauratieve en renovatieve werken. Ook zal de werkplaats gebruikt worden voor het onderhoud van molens en de vervaardiging van molenonderdelen.

Het gebouw bevat naast een materialenmagazijn, een kantoor, een kantine/instructieruimte en een klein tijdelijk auditorium. In dit auditorium worden lezingen gegeven al of niet begeleid met audiovisuele presentaties.In een deel van de timmerwerkplaats is het tijdelijke bezoekerscentrum ingericht dat t.z.t. onderdak zal bieden in 'De Kijkschuur'.

In deze timmerwerkplaats staat een prachtig werkend model van een paltrokmolen, waarin de werking van de uitvinding van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest goed te zien is.
Het gebouw is toegankelijk voor gehandicapten.

Even verder is een droogschuur met een molenaarshut in 18e eeuwse Zaanse stijl. In de droogschuur ligt 'opgelat' hout te drogen alvorens verwerkt te kunnen worden. Hier zal ook hout dat te zijner tijd door paltrokmolen 'De Hoop' is gezaagd te drogen worden gelegd.

Duits Engels