Logo SIEDH

Op erfgoedpark gebouwde jol te water gelaten

Uitgeest 20 juli 2005

Zonder ophef is vandaag de op het erfgoedpark gebouwde scheepje te water gelaten.Onder toeziend oog van de opdrachtgever en de deskundige begeleiding van de havenmeester Peter de Vries van Zeil en Watersport Vereniging Uitgeest (ZWVU) werd het schip eerst opgetild en daarna op een botenwagen geplaatst om vervoerd te worden naar de kraan op de nabijgelegen jachthaven.

T=
Peter de Vries van de ZWVU manoeuvreert het schip de poort van het erfgoedpark uit. Het past precies, veel ruimte is er niet over

Hoewel het geheel houten schip nog niet vaarklaar is kon toch al de tewaterlating plaats vinden. Ruim een jaar is er door Lars Kossen aan dit schip gebouwd. De gehele romp, uit dikke eiken planken opgebouwd, bevat geen enkele spijker, schroef of bout. De bevestiging van alle delen is met behulp van houten pennen en kit tot stand gebracht. Oorspronkelijk stond een traditioneel, 17e eeuws, scheepje model voor dit schip, maar Lars Kossen heeft daar zijn eigen vorm en techniek aan gegeven.

Een inspectie om vast te stellen of alle kieren en gaten wel goed dicht zijn

De afbouw zal in het water plaats vinden. De motor moet nog worden geplaatst, de afwerking, zowel binnen als buiten, zal de komende tijd gebeuren. Het is de bedoeling dat binnen niet al te lange tijd het schip onder zeil zal gaan. Maar eerst zal er nog een echte doopplechtigheid georganiseerd worden, waarbij de champagne rijkelijk zal vloeien en dit schip, dat inmiddels de naam Lis heeft gekregen, een goede vaart zal worden toegewenst.

De tewaterlating van de Lis