Duits Engels
Logo SIEDH

NIEUWS

Op deze pagina vindt u een aantal artikelen over recente ontwikkelingen rondom het industrieel erfgoedpark De Hoop in Uitgeest. Door op de onderstreepte tekst te klikken komt u op een pagina met uitgebreidere informatie over het onderwerp terecht.

 • Zeelieden en piraten nemen bezit van het erfgoedpark
  30 oktober 2007
  Leden van de re-actment groep Allemansend hielden op het erfgoedpark een week-end voor kandidaatleden, maar toonden hun kunsten ook aan bezoekers.

 • SIEDH-bestuur neemt eerder besluit over bouwen van een replica terug
  21 oktober 2007
  Het eerder genomen besluit om de uitspraak van de Raad van State over ‘De Otter’ niet af te wachten, maar te beginnen met de bouw van een replica van een houtzaagmolen wordt voorlopig teruggenomen.

 • Beton voor fundament Kijkschuur gestort
  30 augustus 2007
  Nadat reeds enkele jaren geleden de heipalen voor de Kijkschuur waren geslagen werd op 30 augustus, na deels door vrijwilligers uitgevoerde voorbereidende werkzaamheden, het beton gestort voor wat eens de Kijkschuur moet worden.

 • Eindelijk een molen op terrein van Stichting Industrieel Erfgoedpark ‘De Hoop’ in Uitgeest
  10 augustus 2007
  Op vrijdag 10 augustus loste een grote dieplader haar lading op het Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' aan de Lagendijk in Uitgeest. De firma van Elk Transport BV uit Haarlem bracht een komplete molen, zij het deels gedemonteerd, van Schagen naar Uitgeest. Deze molen, een z.g grondzeiler is door het Aannemingsbedrijf De Leeuw BV uit de overblijfselen, van een in 1975 gesloopte molen, gereconstrueerd en gerestaureerd. De molen zal na het doorlopen van de bouwaanvragen een plaats krijgen op de aanwezige droogloods van het erfgoedpark. Het mechaniek zal zodanig worden aangepast dat de molen kan worden gebruikt voor het zagen van latten en het aandrijven van kleine houtbewerkingsmachines.

 • Aanleg scheepshelling van start
  30 juli 2007
  Ter ondersteuning van maritieme activiteiten wordt er op Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' te Uitgeest hard gewerkt aan de aanleg van een kleine scheephelling, 'De Liefde' geheten, welke geschikt zal zijn voor boten tot een lengte van ongeveer 20 meter.

 • Kleine tentoonstelling 'De Hoop' in de bibliotheek van Uitgeest
  30 juni 2007
  In de maanden juli en augustus besteedt de Stichting Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' (SIEDH) in de Openbare Bibliotheek te Uitgeest door middel van foto's, prenten en enkele voorwerpen aandacht aan de activiteiten van deze stichting.

 • Leerlingen Kornak bouwen paltrokmolentjes
  16 juni 2007
  Dit jaar is het precies 600 jaar geleden dat de eerste poldermolen in gebruik werd genomen. Deze gebeurtenis, die belangrijk is geweest voor de systematische aanpak van landwinning, is de aanleiding geweest om 2007 uit te roepen tot 'Het Jaar van de Molens'. De Provinciale Molencommissie Noord-Holland heeft, in samenwerking met de verschillende molenstichtingen, een aantal aan molens gerelateerde evenementen georganiseerd. Aan de Stichting Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' werd verzocht voor de bovenbouwleerlingen van de Uitgeester basisscholen een 'molenbouw-evenement' te organiseren. Op 15 juni meldden zich de leerlingen van basisschool Kornak te Uitgeest

 • Raad van State: Beroep van De Otter is gegrond
  30 mei 2007
  Op 30 mei 2007 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het beroep dat Stichting Houtzaagmolen De Otter had ingediend tegen het besluit van het stadsdeel Westerpark om de vergunning voor de verplaatsing te weigeren. Het besluit van het stadsdeel Westerpark is door de Raad van State vernietigd.

 • SIEDH ontvangt vandiktebank van Meubels en Makers te Akersloot
  29 mei 2007
  Een overbodig geworden houtbewerkingsmachine wordt dankbaar aanvaard door de SIEDH

 • Nationale Molendag 2007
  6 mei 2007
  Op de Nationale Molendag, zaterdag 12 mei 2007, staat Industrieel Erfgoedpark ‘De Hoop’ in het teken van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest.

 • Deelname aan Australian Wooden Boat Festival een groot succes
  28 februari 2007
  Samen met drie andere bootjes was de replica van de 17e eeuwse werkboot te bewonderen op het Australian Wooden Boat Festival 2007 te Hobart op het Australische eiland Tasmanie. Dit festival vond plaats in de havens van Hobart van 9 t/m 12 februari.

 • Raad van State doet nog geen uitspraak in zaak 'De Otter' tegen deelgemeente Westerpark
  1 februari 2007
  Vandaag diende voor de Raad van State het hoger beroep dat Stichting Houtzaagmolen 'De Otter' heeft ingesteld tegen de uitspraak van de Meervoudige Kamer van de Rechtbank te Amsterdam om het stadsdeel Westerpark niet te verplichten medewerking te verlenen tot verplaatsing van 'De Otter' naar Uitgeest. De Raad van State gaf partijen de opdracht om binnen 3 maanden met een voorstel te komen over een onderzoek naar de werkelijke windsituatie waaruit moet blijken of De Otter wel of niet zaagvaardig is.

 • Werkboot naar Tasmanië
  15 december 2006
  Vandaag vond een bijzondere gebeurtenis plaats op de Container Terminal Beverwijk. Onder het toeziend oog en met hulp van medewerkers van de firma Schavemaker Transport BV werd een container geladen met een viertal bijzondere scheepjes. Scheepjes die maandag op weg gaan naar de andere kant van de wereld, om precies te zijn naar Hobart op Tasmanië, om daar deel te nemen aan het Australian Wooden Boat Festival. De scheepjes, een 100-jarig Fries jachtje, een 40- jarige tjotter, een replica van een 17e eeuwse werkboot en een 'muziekboot' gaan op uitnodiging van de organisatie van het festival, dat gehouden wordt van 9 tot 12 februari 2007, naar Hobart om daar de 400-jarige band die bestaat tussen Australië en Nederland te onderstrepen

 • Oude tijden herleefden
  25 oktober 2006
  Op woensdag 25 oktober verkleedden de leden van fietsclub 'Klaver4' uit Limmen zich als 17e eeuwse 'Heeren' en begaven zich aan boord van de replica van de 17e eeuwse werkboot voor een roeitocht naar Uitgeest

 • 'Vereenigde Compagnie Yemont' opgericht
  20 oktober 2006
  Op vrijdag 20 oktober is op het Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' te Uitgeest de 'Vereenigde Compagnie Yemont' officieel opgericht. De 'Vereenigde Compagnie Yemont' (VCY) is een vereniging van aandeelhouders in een vlootje van een aantal replica's van 17e eeuwse werkboten.

 • De Hoop krijgt restaurant
  26 september 2006
  Op donderdag 22 september tekende het bestuur van de Stichting Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' een overeenkomst met Stichting Administratiekantoor Klein Dorregeest waardoor het mogelijk is een restaurant op het erfgoedpark te bouwen en te exploiteren

 • Veel belangstelling voor Hollandsche boot tijdens de havendagen in IJmuiden
  27 augustus 2006
  Op 26 en 27 augustus 2006 vonden in IJmuiden de jaarlijkse havendagen plaats. Een gebeurtenis waar alles en iedereen die maar iets met zee, schepen, handel en nijverheid te maken heeft zich presenteert. Van scouting tot zeesleepvaart, van visserij tot goederenoverslag, te veel om op te noemen. Tijdens deze dagen presenteerde de 'Vereenigde Compagnie Yemont' een replica van een 17e eeuws werkbootje, gebouwd door de Stichting Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' in Uitgeest. Veel mensen namen een kijkje en lieten zich voorlichten.

 • 'De Otter' blijft in Amsterdam
  24 augustus 2006
  Op 22 augustus 2006 heeft de meervoudig raadkamer van het Amsterdanse gerechtshof vonnis gewezen in de zaak die de Stichting Houtzaagmolen 'De Otter' tegen stadsdeel Westerpark had aangespannen. Het vonnis bepaalt dat de molen in Amsterdam moet blijven en niet naar Uitgeest mag worden verplaatst.

Duits Engels