Logo SIEDH

Werkboot de 'Beverwyck' op weg naar Tasmanië

Uitgeest 15 december 2006

Vandaag vond een bijzondere gebeurtenis plaats op de Container Terminal Beverwijk. Onder het toeziend oog en met hulp van medewerkers van de firma Schavemaker Transport BV te Beverwijk werd een container geladen met een viertal bijzondere scheepjes. Scheepjes die maandag op weg gaan naar de andere kant van de wereld, om precies te zijn naar Hobart op Tasmanië, om daar deel te nemen aan het Australian Wooden Boat Festival. De scheepjes, een 100-jarig Fries jachtje, een 40-jarige tjotter, een replica van de 17e eeuwse werkboot en een 'muziekboot' gaan op uitnodiging van de organisatie van het festival, dat gehouden wordt van 9 tot 12 februari 2007, naar Hobart om daar de 400-jarige band die bestaat tussen Australië en Nederland te onderstrepen.

Het Australian Wooden Boat Festival is een 2 jaarlijks evenement waar houten boten, van kano tot viermaster uit Australië, maar ook van elders, samenkomen en zich laten bewonderen door Australische 'bootjesgekken'. De organisatie probeert regelmatig bijzondere onderdelen aan het festival toe te voegen. Twee jaar geleden had men een paar replica's van Vikingschepen op bezoek. Gezien het feit dat 400 jaar geleden de eerste Nederlanders voet zetten aan Australische grond was het voor de hand liggend om op het komende festival iets typisch Nederlands aan het festival toe te voegen. Prins Willem Alexander was in oktober 2007 ook in Hobart.

De geklimatiseerde container moet de 4 boten een veilige overtocht garanderen

Voor de firma Schavemaker is het beladen en verder transporteren van containers dagelijks werk maar het transporteren van kostbare kleine boten is een zeldzame activiteit. Het kostte dan ook enige moeite om de 4 bootjes in de container te krijgen en zo vast te zetten dat ze de halve wereldbol zonder schade over zullen varen. Met veel passen en meten lukte het om alles keurig in de container te stouwen.
Het honderd jarige Friese jacht 'Poseidon' werd de nacht voor vertrek nog van een nieuwe laklaag voorzien en moest vanwege de afmetingen schuin in de container geschoven worden. De replica van de 17e eeuwse werkboot de 'Beverwyck', gebouwd door Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' in Uitgeest liet zich samen met de muziekboot 'Cecilia', een uniek varend muziekcentrum, met draaiorgel, carillon en de nodige toeters en bellen, op elkaar stapelen. Als laatste werd de fraaie tjotter 'Froask' geladen.

>
Werkboot de 'Beverwyck' gereed om in de container te verdwijnen

Het is de bedoeling dat de geklimatiseerde container naar Singapore gaat en daar overgeladen wordt op een schip naar Tasmanië. De verwachting is dat het daar eind januari 2007 zal aankomen. Tijdens het festival zal er regelmatig met de scheepjes gevaren worden door mensen die ook bij het beladen aanwezig waren. De 'kapitein' van de muziekboot zal er een aantal optredens verzorgen.


Onder het Friese jacht en boven de tjotter zeevast gestouwd