Logo SIEDH

Leerlingen van basisschool Kornak bouwen paltrokmolentjes

Uitgeest 16 juni 2007

Dit jaar is het precies 600 jaar geleden dat de eerste poldermolen in gebruik werd genomen. Deze gebeurtenis, die belangrijk is geweest voor de systematische aanpak van landwinning, is de aanleiding geweest om 2007 uit te roepen tot 'Het Jaar van de Molens'. De Provinciale Molencommissie Noord-Holland heeft, in samenwerking met de verschillende molenstichtingen, een aantal aan molens gerelateerde evenementen georganiseerd. Aan de Stichting Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' werd verzocht voor de bovenbouwleerlingen van de Uitgeester basisscholen een 'molenbouw-evenement' te organiseren.
Op vrijdag 15 juni meldde zich groep 6 van de basisschool Kornak al vroeg op het erfgoedpark. Na een korte inleiding over de geschiedenis van molens, de rol van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest in de ontwikkeling van molens en het bekijken van een film over de nog overgebleven paltrokmolens moesten de handen uit de mouwen.

Een molenbouwster in de dop

Met een doos vol houtjes, een boek met tekeningen en eenvoudig gereedschap togen de jongelui, onder leiding van een aantal SIEDH vrijwilligers, enthousiast aan de slag om van al die houtjes een molentje te maken. Er werd eendrachtig overlegd en samengewerkt aan de totstandkoming van het molentje. Er werd gepast en gemeten, spijkers in het hout gedreven en soms ook op de duim geslagen. Het was een vrolijke en luidruchtige bedoening

Een goed voorbeeld van samenwerking

Na de lunch was het tijd om de molen af te werken. Sommigen schilderden als volleerde schilders de molen anderen maakten er een waar kunstwerk van. Hoe dan ook aan eind van de middag stonden er een aantal mooie molentjes. De kinderen waren trots op hun prestatie en dankten de vrijwilligers met een luid applaus. Een enkele vrijwilligers mocht zelfs een 'High five' in ontvangst nemen.

Als volleerde schilders...

Er was voor dit evenement, dat nog 2 keer voor andere basisscholen herhaald zal worden, van zowel pers als radio belangstelling. Daarnaast lieten de Uitgeester wethouder Ineke Edzes en de vertegenwoordiger van de Provinciale Molencommissie de heer van der Veen hun belangstelling voor deze activiteit blijken.